x
Eleanor Friedberger: Rebound

Eleanor Friedberger
Rebound

Gitarren har ersatts av en Casio-synt

GAFFA

Album / Frenchkiss
Utgivning D. 2019.04.04
Recenserad av
Daniel Andersson

New York-baserade Eleanor Friedberger – ena halvan av insomnade The Fiery Furnaces – har hunnit fram till sin fjärde soloskiva och i likhet med många andra som skapat sig en karriär inom traditionell indierock är tiden mogen för att ställa gitarren åt sidan. Åtminstone delvis. Beslutet har resulterat i Friedbergers hittills bästa fullängdare. Enda invändningen är att låtarna tenderar att bli lite långrandiga emellanåt. 

Amerikanskan, med rötter i Grekland, bryter således med sitt förflutna för att istället satsa på elektronisk pop, där flertalet låtar skapats på en billig Casio-synt (inramningen ger en sval 80-talskänsla). 41-åriga Friedberger blickar dock tillbaka på ett känslomässigt plan – albumet är nämligen starkt präglat av en längre vistelse i Aten 2016.  

Albumets ljudbild går att spåra till den Atenska nattklubben Rebound, där det mestadels spelas gotisk 80-talspop och vars atmosfär inspirerade Eleanor att följa upp 2016 års album New View. Detta är givetvis den förenklade versionen, men ingången ger ändå en bra bild av skivans avskalade produktion. Betoningen ligger fortfarande på medryckande melodier, men i det stora hela är denna fullängdare långt mer avslappnad än Friedbergers tidigare material. Rebound är perfekt sommarlyssning. 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA