x
Klaus Schulze: Silhouettes

Klaus Schulze
Silhouettes

Förtrollande sequencers som nästan går att ta på

GAFFA

Album / Oblivion
Utgivning D. 2018.05.25
Recenserad av
Jesper Robild

Atmosfäriskt, ambient eller bara elektronisk musik. Oavsett vad du väljer är Klaus Schulze om inte ett av de största så åtminstone ett av de första namnen. 2017 fyllde han 70 år och Silhouettes är album nummer 106 i diskografin, beroende lite på hur du räknar.

Ljudbilden beskriver han bäst själv (även om det kan uppfattas som banalt) med ord som ”måla bilder i djupet av rymden” och ”nivåer av musiken som du nästan kan ta på, som rör sig genom rummet”. Charmerande Schulze-snack.

Albumet består av fyra stycken med en snittlängd på 18 minuter. Inledande ouvertyren och hälften av nästföljande spår består av ackord som flyter ut och in samtidigt som de ständigt byter läge mellan dur och moll. Resten är till större belåtenhet, med Schulzes patenterade och förtrollande sequencers. Här gäller det att vara redo med volymratten, då olika partier mår bäst av olika styrka.

För syntgudarnas skull, lyssna inte bara när du ska sova. Lyssna uppmärksamt i 75 minuter. Det är nämligen så musiken avnjuts bäst.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA