x
Det Stora Monstret: En Drömd Plats

Det Stora Monstret
En Drömd Plats

Årets vackraste album på svenska

GAFFA

Album / Suncave
Utgivning D. 2018.05.25
Recenserad av
Fredrik Langrath

Det tog ett tag för Jacob Johansson, alias Det Stora Monstret att följa upp debuten från 2014. Då fick vi följa en ung man som blickade inåt, mot sina egna rädslor och i förlängningen speglade rent allmänmänskliga brister. Allt levererat med en skör, vacker stämma och med en känsla för melodier.

En drömd plats går ännu djupare. Här blickar inte bara Johansson inåt, utan vänder ut och in på sig själv. Det är få svenska artister som skriver så här bra texter i dag. ”Lever vi eller är vi bara vid liv?” frågar sig Monstret i låten Normalt, en existentiell frågeställning som kunnat låta högtravande i fel händer. Men med dessa genomtänkta och välproducerade poparrangemang och Johanssons frasering låter det så jävla genuint och förtvivlat.

Monstret liknar mer och mer en antites till Hellströms allt svulstigare arenarock. Johansson känns då mer som en arvtagare till Ljungström i sitt sätt att vara både svårtillgänglig och lättillgänglig samtidigt. Egentligen är alla jämförelser överflödiga. Monstret har ett unikt uttryck och har nu levererat årets vackraste album på svenska.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA