x
Wooden Shjips: V

Wooden Shjips
V

Psychrock som smeker mer än den smiskar

GAFFA

Album / Thrill Jockey
Utgivning D. 2017.05.22
Recenserad av
Janne Hallman

När San Francisco-bandet släpper sitt femte album, lite fantasilöst döpt till V, så är det mesta sig likt, samtidigt annorlunda. Wooden Shjips visar här att de klarat av det svåra tricket att mogna och utvecklas utan att tappa i intensitet eller närvaro.

Det är fortfarande frontmannen Ripley Johnsons dämpade stämma och psykedeliska gitarrslingor som dominerar, men farten och volymen har skruvats ner betydligt sedan de första tre albumen. På dem var det rifftätt och krauthetsigt, där malande bas och taktfasta trummor endast tjänade som fond till Ripleys elaka gitarrexplosioner. Att han var kaptenen på skutan var det inget snack om då.

Men på bandets förra platta Back To Land hade soundet förfinats, och melodierna framträdde i skarpare dager, medan Ripleys eko – och reverbmättade gitarr mer smekte än den smiskade.

V är soundet mer varierat än någonsin: orgeln har fått större utrymme, liksom att en saxofonist lånats in. Men alltjämt ligger fokus på gitarrsolon på väg mot utomjordiska sfärer. Vilken dröm det vore att få lyssna på låtar som Eclipse eller Staring At The Sun under en rymdpromenad med jordklotet som bakgrund.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA