x
The Brian Jonestown Massacre: Something Else

The Brian Jonestown Massacre
Something Else

Det här var oväntat

GAFFA

Album / A
Utgivning D. 2018.05.25
Recenserad av
Fredrik Langrath

Så här vitala har inte The Brian Jonestown Massacre låtit sedan 1996! Det var året bandet släppte hela tre fullängdare. Sedan blev det aldrig bättre än så. Fram till nu då möjligen. Det framgår med glasklar tydlighet i dokumentären Dig! att Anton Newcombe och gänget var minst lika destruktiva som de var produktiva, och bandet har alltid känts som en tickande bomb.

Newcombe är idag en gråhårig herre och har varit drogfri i ett par år. Tyvärr försvann mycket av den kreativa glöden med drogerna och musiken har blivit lite tråkigare för varje album.

Something Else är det första albumet av två som planerats för 2018. Det här är styrkebeskedet jag tappat hoppet om. Gitarrerna är skitiga och melodiska samtidigt, och går i små snirkliga och oväntade banor. Flera av albumets låtar, som Who Dreams Of Cats, Psychic Lips och Hold That Thought kan faktiskt mäta sig med låtar bandet gjorde för över 20 år sedan. Det här hade jag aldrig väntat mig 2018.

Mest slående är hur engagerat Newcombe sjunger igen, som att livet hänger på det. Lyssna bara på den släpiga och vackra My Love.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA