x
International Harvester: Remains

International Harvester
Remains

Vinylbox med det mesta ett fan kan önska sig

GAFFA

Box / Silence
Utgivning D. 2018.04.18
Recenserad av
Jesper Robild

Före sin tid. Ett gäng glada ynglingar som redan på 60-talet var pionjärer inom en musikstil som låg utanför tidens terminologi, åtminstone i Sverige. Idag har vi drone-etiketten som passar ypperligt.
Thomas Tidholm, saxofonist och initiativtagare till vinylboxen Remains, berättar i en intervju tryckt på innerhäftena om hur han visade upp tidiga inspelningar för konstmusikern Terry Riley. Riley verkade måttligt imponerad när han svarade ”det kan nog bli något av det här”. Och det blev det ju. Studioalbumen Sov Gott Rose-Marie och Hemåt, och sedermera vidare triumfer med Träd, Gräs och Stenar. Musikhistoria.

Av Tidholm får vi också berättat om hur mycket av bandets sound uppstod; genom gitarristen Bo-Anders Perssons experimentlusta. Det byggdes instrument och förstärkare, och musiken loopade sig själv genom att kassettbandsremsorna spreds ut på golvet.

En del av de äldsta låtarna upplevs mer som ett dokument över hur det var att växa upp i proggens Stockholm. Jämför med den medföljande planschen, föreställandes inte bara bandet utan två dussin vuxna och barn med fötterna i Mälaren. Men de tre bonusvinylerna gör boxen till det mesta ett fan kan önska sig, med flera timmar av hypnotiska liveupptagningar. Stråkarna drönar på och Thomas Mera Gartz spelar skiten ur sina trummor. ”Vi bytte knappast tonart och aldrig ackord”, säger Tidholm.

Det enda som saknas när nu boxen på det musikaliska planet blev så lyxig är faktiskt lite mer lektyr medan tonerna ljuder.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA