x
Lykke Li: So Sad So Sexy

Lykke Li
So Sad So Sexy

Lykke blev som dom andra

GAFFA

Album / Sony Music
Utgivning D. 2018.06.08
Recenserad av
Janne Hallman

Sverige har fostrat många starka kvinnliga popartister genom den dansanta pophistorien. Några av dem har också slagit igenom internationellt: Robyn, Tove Lo, Zara Larsson – och Lykke Li. Men där de tre förstnämnda jobbar i ungefär samma stil så har Lykke Li alltid haft ett mörkare stråk; en melankoli och innerlighet som gjort att hennes låtar borrat sig in så mycket djupare.

Under de fyra år sedan förra plattan I Never Learn har hon förlorat sin mor, men samtidigt fött sitt första barn, så nya skivan kunde gräva ner sig i mörkret, men kan lika gärna segla iväg på vita moln. Flera låttitlar pekar dock tidigt ut vägen: Deep End, Better Alone och inledande Hard Rain. Här är det precis som vanligt brustna relationer, skuld och ensamhet som gäller. Ibland verkar Lykke Lis kärleksliv vara mer komplicerat än krisen i Syrien.

Men samtidigt, inget fel med det, 32-åringen kan det där med att variera texterna och har en ren, öppen röst som går in hela vägen. Problemet är produktionen. Det låter precis som allt annat just nu inom R&B-genren, till och med hennes röst har de mixtrat med på flera spår. Så onödigt.

Men det kanske inte är konstigt att det skulle bli så här, med tanke på att hon bor i Los Angeles och därmed skaffat sig nya kompisar som jobbat med världsstjärnor som Frank Ocean, Skrillex och Dua Lipa.

Det gör albumet mer kommersiellt gångbart (Sia-aktiga Last Piece och Jaguars In The Air kommer säkert bli megahittar), men ack så förutsägbart. Mot slutet tar det sig, framför allt avslutande Utopia berör med den unika sårbarheten från förr. Men totalt sett är So Sad So Sexy en utslätad besvikelse.

Det trodde jag inte om Lykke Li – att hon skulle bli som dom andra.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA