x
Years & Years: Palo Santo

Years & Years
Palo Santo

Som en sektledare redo att omvända alla hatare

GAFFA

Album / Polydor
Utgivning D. 2018.07.06
Recenserad av
Simon Lundberg

Det är någonting med Years & Years frontman Olly Alexander. Han drar in lyssnaren med sin ljusa och spröda röst. När syntpop-gruppens andra album Palo Santo släpps har han i princip förvandlats till en sektledare som vill omvända alla hatare. 

En av de självklara anledningarna är den sakrala tematiken i låtarna. Inledande Sanctify och Hallelujah är tydliga exempel på detta med låtnamnen. Även albumets omslag ekar en form av religiös och naturnära analys med Olly täckt av målade symboler över den nakna kroppen. Trots det så förvandlas en intressant tanke ofta till lite för trallvänlig electropop med en 80-talstwist som inte känns djupare än just det. 

Texterna handlar ändå oftare om relationer och ibland känns det som en önskan att förmedla drömmen om att våga leva sin sanning till hundra procent. Det borde vara ännu tydligare eftersom Olly ofta pratar om ämnen som sexualitet, könsnormer och jämställdhet utanför musiken. 

Viktigt att tillägga är att produktionen på låtar som fantastiskt vackra balladen Hypnotised och sexigt vibrerande Rendez Vous tillför en viktig mystik till det lite för glättiga albumet. Även de magiska gospelkörproduktionerna som ofta får återkomma – bäst är de på låtarna Palo Santo och Here – ger skivan ett spännande djup.

Synd på en intressant tanke att det ibland blir lite för basic. Men ibland kanske det bara är det man behöver i livet? Eller vad säger du, Olly? 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA