x
Supergruppen delade ut saftiga knogmackor

Prophets Of Rage , Gröna Lund, Stockholm

Supergruppen delade ut saftiga knogmackor

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

Inledningen är anslående. Alla sex i bandet kommer in, iklädda Sveriges gula landslagströjor. Ett oblygt publikfrieri, men det funkar hur bra som helst.

Nu är ju Prophets Of Rage knappast ett band som ber om ursäkt för sig. Dels för sina åsikter, som är väldigt radikala, men också för de grymma låtarna. Med en grundstomme av rapmetalkungarna Rage Against The Machines låtar, och en handfull av de största hitsen med Public Enemy och Cypress Hill piskar de upp en härlig stämning.

VÄRLDENS BÄSTA LÅT: Musikens svar på det gyllene snittet

Chuck D från Public Enemy är scenens gigant, med sin pondus och bestämda rappande får han omedelbart allas uppmärksamhet. Cypress Hill-medlemmen B-Real, med en palestinasjal runt huvudet, ser också ganska hård ut, men röstmässigt är han inte riktigt i samma liga som Chuck.

Tillsammans gör de i alla händelser full rättvisa åt Rage-materialet. Man tjafsar ju inte med knogmackor som Bombtrack, Bullet In The Head och Bulls On Parade (där en i publiken blir uppbjuden på scen för att gästspela gitarr), för att inte tala om finalen med Killing In The Name Of. Men bandets egna låtar är inte så dumma heller. Unfuck The World och Hail To The Chief är rent av skoningslösa.

SENASTE: The Kinks återförenas

Och som om det inte vore nog med radarparet vid mikrofonerna så har bandet Tom Morello, denne gitarrfantom som imponerar stort. Han gör saker med gitarren man inte trodde var möjliga – likt salige Jimi Hendrix vrider och vänder, bänder och töjer han på strängarna för att skapa de fetaste och listigaste riffen i stan.

Lite kul är det också när han spelar på gitarren med tänderna, och baksidan av gitarren visar sig bära en lapp med texten ”Fuck Trump”. Är man rebell så är man. Tufft är det också av Morello att genomföra konserten trots att han bröt handen för bara nån vecka sedan. Det finns liksom ingen plats för lipsillar i Prophets Of Rage.

LÄS OCKSÅ: 3 år gammal pedofil-låt uppmärksammas på nytt

Den enda smolken i bägaren är (återigen) valet av arena. Gröna Lund är och förblir hopplöst, både ljud- och volymmässigt. Dessutom måste man ducka undan alla måsar som flaxar runt. Nej, hade Prophets Of Rage fått en mer gynnsam lokal, säg Berns eller Cirkus, så hade betyget blivit högsta möjliga. Förhoppningsvis ser vi dem där nästa gång!

LÄS OCKSÅ: Se Tom Morello bjuda upp svenskt fan att spela Rage Against The Machine-klassiker


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA