x
Gorillaz: The Now Now

Gorillaz
The Now Now

Sommarens vemodiga soundtrack

GAFFA

Album / Parlophone
Utgivning D. 2018.06.29
Recenserad av
Andreas Trella

The Now Now är Gorillaz uppföljare till fjolårets mastodontplatta Humanz, och representerar den fiktiva känsliga sångaren 2D:s kreativa drivkraft. Detta då bandets cementerade mytologi låst in den egenuttalade ledaren och basisten Murdoc Niccals i Wormwood Scrubs. Som kontrast till Humanz bombastiskt apokalyptiska husparti är The Now Now istället en omkalibrering mot det moderna livet, och bort från dåliga influenser.

Plattans texter känns mycket mer grubblande och själviakttagande som ett resultat av den avskalade och jordnära riktningen som det albumet tagit. 2D:s (eller snarare Damon Albarns) dystert bakrusiga och ärliga beskrivningar om ensamhet och förvirring omsluts perfekt av den melankoliskt svängiga och elektroniskt funkiga musiken som är ytterst fängslande i sin osande gloomighet. The Now Now är en extremt ärlig release för ett band som allt som oftast istället favoriserat fiktiva element över mänskligt berörande texter.

The Now Now är den perfekta sommarplattan som med sina elva kärnfulla popspår lyckats transkribera energi, passion och ett överflöd av musikaliska idéer som gör samtliga spår intressanta och värdefulla. The Now Now har skalat bort Humanz onödigt pompösa inslag och istället strippat ner tongångarna till sin innersta kärna. Och resultatet blir en fantastiskt vibrant och livfull platta som kommer fungera oslagbart bra som sommarens vemodiga soundtrack.

Gorillaz bevisar med The Now Now att de är ett av vår tids kanske mest tidlösa ting. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA