x
Magi eller vetenskap?

St. Vincent, Roskilde Festival

Magi eller vetenskap?

Recenserad av Andreas Trella | GAFFA

St. Vincent har tagit över någon form av stafettpinne. Exakt vems den brukade vara är efter kvällens spektakel på Arena-scenen på Roskilde Festival 2018 nästan omöjligt att komma ihåg. Anne Erin Clark är ut i naglarnas yttersta spetsar ett sådant otroligt konstnärligt och starkt väsen, som totalt äger den elektrifierande luften på och framför scenen på Roskildes öppnande konsertdag.

Inledande Sugarboy spränger direkt upp dörrarna för den vibrerande uppståndelsen som denna konsert ska erbjuda. Och sedan rullar det på i jordskredsliknande fart med dundrande spektakel där Loss Ageless och Masseduction sätter sig djupt mellan synapserna i huvudet.

RECENSION: Nine Inch Nails på Roskilde – "Avskalad aggressivitet"

Med en perfekt blandning mellan elektroniska ljudväggar och brutala gitarriff som skulle få Jack White att skämmas binder St. Vincent ihop sitt mycket avantgarda och konstnärliga utspel genom en perfektionistisk symbios. Det är någonstans allt. Det är hårt. Det är ömt. Kokhett och iskallt.

Tyvärr finns det några stunder kring mitten av spelningen som ibland kan kännas någorlunda för svala, och visst är det fängslade och vackert. Men tyvärr blir vissa av dessa partier något antiklimatiska när man precis blivit överkörd av Clarks stilistiska godståg till musik.

LÄS OCKSÅ: Är det här världens roligaste cover?

Men konserten räddas mycket snabbt av framför allt två riktiga käftsmällar precis bredvid varandra. Cheerleader och Digital Witness vräker tillsammans ur sig en emotionell energi som nästan blir överväldigande. Och med avslutande Happy Birthday, Johnny märks det lika tydligt att även Clark själv har svårt att hålla kinderna borta från rullande tårar.

Det blir tydligt hur St. Vincent lyckats skapa den där oförklarliga kopplingen mellan artist och publik. En koppling mellan musiken och individen. Magi eller vetenskap. Oavsett har St. Vincent bevisat vilken fantastiskt betydelsefull plats denna entitet har införskaffat ibland oss.

LÄS FLER RECENSIONER FRÅN ROSKILDE

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA