x
Den extremt råa och genuina expressionismen

John Maus, Roskilde Festival

Den extremt råa och genuina expressionismen

Recenserad av Andreas Trella | GAFFA

(Arkivbild)

John Maus. Varför blev du som du blev? Hur det än gick till kunde man inte vara lyckligare. Renässansmännens renässansman visar hur man levererar 200 procent av sig själv på scen. Från första till sista minut sliter Maus ut sitt hjärta och sin själ och trycker den hårt ner i käften på samtliga deltagare i publiken. Man blir helt ställd, då Maus extremt genuina expressionism är så skrämmande smittsam att man inte vet hur man ska ge honom det han vill ha.

Han skriker, hoppar, springer och slår sig själv i huvudet enbart för att nå ut till just dig som står där och glosögd bevittnar en nästan kultisk och överväldigande energetisk seans utan dess like. Till slut finner man sig själv stå och skrika ut all förträngd kraft man besitter tillsammans med Maus förtvivlat passionerade avgrundsvrål.

Och inte nog med den helt sinnessjuka energin som Maus nästan självdestruktivt krämar ut så låter det perfekt. Tidigare har nämligen Maus helt solo med enbart sina inspelade låtar spelade från PA-systemet som ackompanjemang. Nu besitter han ett helt band som höjer John Maus briljanta musikalitet och uttrycksform till perfektionism.

Med det intensivt minimalistiska, men samtidigt på något sätt komplexa synt-gångarna tillsammans med extremt pulserande och ruffiga bas- som trummönster dras man igenom arsenalen av intensitet som är Maus låtskatt.

Den extremt brutala och autentiskt utpräglade synergi som Maus lyckas skapa med sitt explosiva framförande är helt makalöst. Och John Maus bevisar på Roskilde Festival 2018 att han och hans band befinner sig någonstans extremt nära att idag kallas världens bästa liveakt.

LÄS FLER RECENSIONER FRÅN ROSKILDE


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA