x
"Vi är alla i samma bad"?

Massive Attack, Roskilde Festival

"Vi är alla i samma bad"?

Recenserad av Andreas Trella | GAFFA

Det är en dystopisk och bitter världsbild som någonstans mellan de för mig något obegripliga danska raderna förmedlas från Roskildes största scen när Massive Attack återigen beskriver vår fallerande värld med bokstäver och binära sifferkombinationer.

Det bör dock än en gång strykas under att mycket av showens tänkta budskap går för mig förlorat då jag inte till 100 procent förstår vad det innebär med ”VI ER ALLE IN SAMME BAAD”. Badar vi alla tillsammans möjligtvis?

Men något jag kan validera är musiken som denna afton låter fantastisk. De suggestiva tonerna fungerar som klippt och skuret för Orange-scenens imponerande akustik och ljudprojektion. Det mullrar och vibrerar precis så där intensivt och starkt som det bör göra på en Massive Attack-spelning. Musikens tunga och släpiga estetik förstärks till en massiv nivå som skakar om organen på ett utmärkt obehagligt vis. Exempelvis fungerar Inertia Creeps perfekt utifrån det tänkta receptet, och blir med sin dundrande paketering spelningens absoluta höjdpunkt.

Dock är det väl inte världens mest spännande show, och man blir snabbt medveten om hur konsertens uppbyggnad kommer se ut. Det vill säga stabilt murrig och gloomig från start till slut. Konserten känns något släpig på både gott och ont, där det blir som bäst när låtarnas påverkande vibrationer får förleda sinnet ner i källarkorridorernas mörkaste fuktighet. Men andra passager blir något släta och något för tydliga transportsträckor till nästa suggererande höjdare.

LÄS FLER RECENSIONER FRÅN ROSKILDE


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA