x
Franska Trion: Blod På Våra Händer

Franska Trion
Blod På Våra Händer

Intensivt i varje ton

GAFFA

Album / Mattias Olli
Utgivning D. 2018.08.24
Recenserad av
Pontus Bark

Helt klart är att det finns en viss överanvändning av begreppet ”kult” i olika musikrelaterade sammanhang. När det kommer till Franska Trion är undertecknad dock villig att falla till föga. Franska Trion med Matti Ollikainen i otvivelaktig spetsposition har med sitt sammelsurium av jazz, blues och rockmusik skaffat sig en välförtjänt kultstatus.

Det handlar om intensitet i varje ton. Det handlar om en så närvarande röst att du tror på varje ord. På Blod På Våra Händer är den karakteristiska ljudbilden bevarad. Matti spelar fortfarande som om fingrarna blöder. Hans lyrik och förmåga att försätta lyssnaren i ett hissnande, efter andan-letande tillstånd är närmast unik. 
 
Höjdpunkter då? De är många. Iskallt Vårtegn, en kärlekshistoria – lättillgänglig och lätt att tycka om, precis som den person låtens jag har eller har haft en relation med. 10:45, om den fångenskap som Matti under många år var i – inkapaciterad av alkohol. Fastkedjad i dess bojor. Lögner, lögner för att dölja lögner, kanske allra starkast. 
 
Blod På Våra Händer träffar många av textraderna ännu djupare än tidigare. Det är så rent att det är omöjligt att stå emot. Musik som gör att du släpper det du har för dig och hänger dig helt och fullt. Franska Trion ska inte göra på något annat sätt än just detta.

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA