x
Kaskadspyor och imponerande uppvisningar

St. Vincent, Azalea, Way Out West

Kaskadspyor och imponerande uppvisningar

Recenserad av Josefi Jönsson | GAFFA

"Hon är väldigt weird. Jag lovar att hon kommer komma in i någon slags kroppsstrumpa", säger mitt konsertsällskap precis före St. Vincent ska kliva upp på scen. Och som på beställning marscherar hennes band in som till två tredjedelar maskerats i beiga overaller, masker i matchande färg för ansiktena och tillhörande blonda peruker i sann Sia-anda. Allra sist kliver huvudpersonen själv ut på scenen. Utan kroppsstrumpa visserligen, men likväl i knähöga orangea stövlar och tajt latexklänning. På skärmarna intill scenen projiceras nu vad som verkar ha gått från märkliga scener i St. Vincents huvud till faktiska videoklipp.

LÄS OCKSÅ: Polisen ändrar historien om rockpensionärerna

Där loopas musikern med utsmetat smink bli slagen av en enorm boxhandske följt av en blå kaskadspya. Och det som väller fram på bild är även vad som böljar ut sig live på scen. När hon med glasartad blick, utsmetat läppstift och ryckiga rörelser tar sig an den göteborgska sommarkvällen. Där hon dedikerar ballader till en okänd man klädd i svart skinnrock och varvar mellan sina sju identiska gitarrer i olika kulörer.

LÄS OCKSÅ: Rockbandets turnébuss återfunnen – 40 år senare

Men briljerar som allra mest gör hon ändå när konstigheterna tonas ner. När hon lever sig in i gitarrsolona har hon en unik förmåga att trollbinda en hel publik med desamma. Det är när hon låter den äkta musikaliteten skina igenom som timmen framför Azalea når sina högsta toppar. Och när sista tonerna av New York ebbar ut har hon troligtvis inte bara lyckats addera ännu en person till sin lista av beundrare – utan snarare ett helt publikhav.

LÄS OCKSÅ: Britney Spears slaktas i Danmark


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA