x
En modern proggare i toppform

Lars Demian & David Tallroth, Lasse I Parken, Stockholm

En modern proggare i toppform

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

Sommaren har till sist släppt sitt heta strypgrepp på Stockholm och det är nästintill kyligt för alla som vant sig vid att det räcker att klä sig i shorts eller kjol. Tur då att den oefterhärmlige Lars Demian och hans spelskicklige kollega David Tallroth (som spelar tuba och trummor samtidigt!) finns närvarande för att höja temperaturen på södermalmskrogen Lasse I Parkens mysiga utomhusscen.

Demian har hållit igång sedan sent 80-tal, men förutom några år av framgång (med bland annat en Grammis för Årets Folkmusik 1991) har han märkligt nog inte stannat kvar i strålkastarnas glans. Många av hans texter kan ju sägas vara ständigt aktuella, men om frånvaron av närvaro beror på minskat antal lyssnare eller att han inte vet hur han ska marknadsföra sig får vara osagt. Det var i alla fall sex år sedan senaste skivan Svenne Tills Du Dör kom, då utan att få vare sig medieutrymme eller slutsålda volymer. Och nån ny musik ser inte ut att vankas i brådrasket.

LÄS OCKSÅ: Rockbandets turnébuss återfunnen – efter 40 år

Å andra sidan har Halmstadssonen redan oförskämt många härligt dråpliga och finurliga visor om livet och samhället. Ibland har han jämförts med Tom Waits, med tanke på de lätt skräpiga arrangemangen med balkanvibbar, men det är att göra det enkelt för sig. Själv tycker jag snarare att han är en arvtagare till Cornelis och Nationalteatern (vars låt Bängen Trålar framförs i afton), med sina samhällskritiska texter om trasiga livsöden och udda figurer i samhällets ytterkant. Likaså handlar flera låtar om missbruk och dess upphov, som under den putslustiga ytan är djupt tragiska. Demian är en modern proggare, kort sagt.

Till exempel får vi denna afton höra Guldkant På Ditt Liv och Skallen Full Av Brännvin. Visst kan man skråla med i refrängerna och skratta åt formuleringar som ”Med en lina kokain kan du hålla god min/När du druckit dig för loj/Droppa LSD i ditt morgonté/Så blir dagen ett skimrande äventyr/Det är en känsla så stark och intensiv/Knarket sätter guldkant på ditt liv”, men mellan raderna flinar ensamheten och hopplösheten. Kanske är det lika bra att en av hans största hits, Alkohol, inte framförs denna afton. Stämningen hade nog kunnat bli lite för tung.

LÄS OCKSÅ: Mumford & Sons kritiseras hårt efter den här bilden

Dock har Demian ju också en hel del vansinniga skrönor att lätta upp stämningen med. Som Konungens Skål, där vår regent släpper sargen helt; han klagar på sin fru, raggar och krökar hej vilt och vägrar återgå till sitt kall. Likaså den fryntliga Stjärnan & Karriären, vars lätt ekivoka tema är en källa till stor glädje denna kväll. Den lätt dramatiska ”livet efter döden”-visan Ängla-Tango och trashanksvalsen Pank framförs också med bravur, utan att tappa den nödvändiga udden av allvar.  

Demian jonglerar alltjämt framgångsrikt med högt och lågt, allvar och skämt, och nästan hela tiden blir man road. Då behövs inga droger för att få en guldkant på sitt liv.

LÄS OCKSÅ: Ingenting kan döda hennes vibe


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA