x
En organiserat kaotisk succé

Dirty Projectors, Linné, Way Out West

En organiserat kaotisk succé

Recenserad av Josefi Jönsson | GAFFA

Det är inte alltid lätt att slänga ihop ett helt gäng övermusikaliska personer i ett och samma band. Och hur det går till bakom kulisserna i Dirty Projectors har jag visserligen ingen aning om. Men på scen är de samspelta likt ingenting jag sett förut. Var person har sin fasta plats, fast ändå inte. Kemin som utstrålas medlemmarna emellan framför ögonen på alla närvarande är nästintill utomjordisk stundtals.

LÄS OCKSÅ: Hajpad duo släpper ny EP

New York-bandet bjuder upp till bland den spretigaste, men på något oförklarligt sätt ändå mest sammanhållna spelningar jag någonsin fått chansen att uppleva. Där den konstanta limbon pendlar mellan typiskt smörig 90-talssoul över till gamla Vampire Weekend för att sedan byta riktning till afrikanska trummor och stämsång. Men trots alla tvära kast mellan genrer och musikaliska influenser tycks de aldrig tappa bort den röda tråden.

LÄS OCKSÅ: Musik som dödar varenda hjärncell

Längre bak i publiken har det bildats en moshpit. Den första jag sett på festivalen detta året - och på den mest otippade av spelningar. Men egentligen borde jag kanske inte ens vara förvånad över detta. Med tanke på att Dirty Projectors redan visat att de är ett band att lita på så gömmer de vissa ess i rockärmen. De är ingenting annat än en organiserat kaotisk succé.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA