x
Helena Hauff: Qualm

Helena Hauff
Qualm

Burdus och hårdhänt uppföljare

GAFFA

Album / Ninja Tune
Utgivning D. 2018.08.03
Recenserad av
Jonathan Eklund

För tre år sedan albumdebuterade Hamburg-producenten Helena Hauff med superfina Discreet Desires. Med inspiration från såväl EBM som industri stångade sig hennes dansmusik fram till en rejäl skara fans. Sedan dess har hon bara blivit än mer uppskattad, ett exempel på det är att hon som första kvinna någonsin ombads göra BBC Radio 1:s Essential Mix Of The Year 2017.

Med sitt andra fullängdssläpp fortsätter tyskan nu att karva fram sin karriär på ett tämligen imponerade vis. Hon gör det med karg och närmast burdus techno, med inslag av acid, som hon låter välla fram. Det är hårda kanter och tydlighet som allt som oftast är ledord.

Med ett minimalistiskt tänk och fokus på analoga instrument har Helena Hauff skapat ett album som rör sig organiskt och som hela tiden får chans att växa. Som inte känns själlöst trots de många gånger sterila soundet. Ibland är det mer sparsmakat och tillbakadraget, som om musiken pockar på ens uppmärksamhet. Ibland är det stenhårt och rakt i ansiktet. Bra är det oavsett hela tiden.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA