x
Stabil och solig västkustcountry

Sam Outlaw, LasseI Parken, Stockholm

Stabil och solig västkustcountry

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

Han börjar bli en rätt flitig gäst nu, den gode Sam Outlaw (jo, han heter faktiskt så på riktigt). Detta är tredje besöket på mindre än två år, ändå är han minst sagt efterlängtad. Restaurangens utomhusscen är proppfull av glada fans och utanför står de som blev utan biljetter och sträcker nästan halsarna ur led för att försöka få en skymt av den kaliforniske countryartisten.

36-åringen har denna gång med sig ett spelskickligt kompband, som ger utmärkt understöd till de fylliga låtarna. Det varvas material från båda albumen, dels Ry Cooder-producerade Angeleno, och fjolårets Tenderheart.

I mitten av konserten kliver alla i bandet av, utom gitarristen Molly Jensen, och tillsammans gör de en fantastiskt fin version av Ghost Town, en av den laglöses bästa låtar. Molly får för övrig även sjunga på egen hand, då hon tolkar Don Henleys klassiska 80-talsdänga The Boys Of Summer.

Andra minnesvärda låtar under aftonen är Trouble, Say It To Me och den självömkande pärlan Jesus Take The Wheel (And Drive Me To A Bar). I princip är allt som framförs så sömlöst snyggt, så pass att det gränsar till strömlinjeformat. Kanske skulle han kunna repa lite i lacken för att få lite mer inlevelse i vissa låtar.

Men då skulle han inte längre kunna kalla sin musik för solig Kaliforniencountry, och det är en genre han är ganska ensam om att verka i. Den enda jag kan komma på som gör nåt liknande är Chris Isaak; en slags popcountry med glimten i ögat.  

Att Sam Outlaw sägs vara ett framtidslöfte inom countryn kan vi glömma nu, det är redan infriat i och med den strålande plattan Tenderheart. Mixen av gamla hjältar som Emmylou Harris och Gram Parsons, samt nyare stjärnor som Ryan Adams är helt självklar. Och att han säger sig vara inspirerad av Beatles hörs lång väg, det finns en tidlös kvalité i det mesta han gör.

Sam Outlaw & co gör en handfull spelningar i södra Sverige de kommande dagarna. Gör ett försök att kolla in honom, nästa gång kommer han säkert stå på en betydligt större scen, och då blir det nog inte lika mysigt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA