x
Trevor Powers: Mulberry Violence

Trevor Powers
Mulberry Violence

En pånyttfödelse och en förhandstitt

GAFFA

Album / Baby Halo
Utgivning D. 2018.08.17
Recenserad av
Jonathan Sindihebura

Att födas på nytt när man just ska passera tjugoårsåldern, och göra det på ett konstnärligt värdigt sätt, är bland det mest sällsynta som kan hända en före detta tonårsstjärna. Nu hade ju kanske Youth Lagoon inte det slags anseende som världkända namn bär med sig, och som unga popidoler har svårt att bli av med när de växer upp och bestämmer sig för att gå vidare. Debutalbumet The Year Of Hibernation hade dock en estetik, en poetisk och påtaglig lyrik, och en allmän skönhet som nådde ungdomar över hela världen – däribland mitt sextonåriga jag. Ändå verkar Mullberry Violence visa på att det är möjligt att lämna något väldigt älskat för att skapa något väldigt älskvärt.

Idag introduceras vi till en fullt omvandlad och vuxen person. Första hälsningen som låten Xtq Idol utgör är ett intressant och oväntat steg åt elektronika och experimenterande. Resten av albumet behåller lyssnarens intresse med liknande kompositiner där röster och blåsinstrument används på ett ganska känslolöst sätt – en lockande kontrast till Youth Lagoons tama produktioner.

I och med Powers omvandlig kan vissa aspekter av förpackningen (det vill säga allt annat än själva musiken) stundvis upplevas som poserande, nästan som ett för tydligt försök att markera skillnaden. Sällan tilllåts det dock sippra in i musiken. Det mesta är abstrakta låtar om svårförståeliga ämnen, åtminstone vid första lyssningarna, men som är onekligen vackra och som får en att sukta efter mer.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA