x
Hångel, fyrverkerier, politiska statements och oemotståndliga stämmor

First Aid Kit, Popaganda, Stockholm

Hångel, fyrverkerier, politiska statements och oemotståndliga stämmor

Recenserad av Simon Lundberg | GAFFA

Visst har det nästan blivit en stående punkt att man som recensent ska hylla och älska First Aid Kit. Men det går inte att bortse från hur extremt bra den här syskonduon är live – så väl som på skiva. Genuina stämmor till stillsamma countrydoftande gitarrer blandas med fartfyllda trummor där systrarna bokstavligen springer runt på scenen.

Hela upplevelsen blir dessutom starkare så här i regnet på Popaganda när stora skärmar som innehåller grafiska element, textrader och videor visas i bakgrunden. Ibland glömmer man bort att vi faktiskt befinner oss på en festival utomhus då känslan av en stor arena smyger sig på.

LÄS OCKSÅ: 17 dagsfärska album du bör kolla in

Hitlåtarna bränns av med extrem känsla. My Silver Lining, Emmylou och The Lion's Roar inger den där mysiga känslan av att bara vilja mysa med någon i sin närhet. Och tro mig – där tar många i publiken chansen att få till det där festivalhånglet. 

Stay Gold är en av låtarna som sticker ut och som omfamnar den som lyssnar. Stämmorna är om möjligt ännu skarpare än på skiva och det är svårt att hålla tårarna borta. Festen infinner sig när den andra utstickaren It's A Shame går på. Fartfyllt och kul. Jag hör några säga att First Aid Kit inte är det bästa bandet att avsluta festivalen på. Här håller jag inte alls med. Storslaget och grandiost blir vi bortskämda på både fest och harmoni.

BÄST JUST NU: Feelgood-indie med doft av 90-tal

Sen får tvivlarna en riktig käftsmäll när konserten blir ett politiskt manifest för människors lika värde. Ut på scenen kommer inte bara Sarah Klang utan också Seinabo Sey som ger publiken en känsla av extas. Som grädde på moset kommer Silvana Imam ut och kör Vikken Då efter att duon pratat om farorna med NMR, Sverigedemokraterna och Donald Trump.

Hela konserten avslutas med ett fyrverkeri som är format som hjärtan när det exploderar i himlen. Kärleken vinner ikväll och det kallar jag en festivalavslutning om något. 

MEST LÄST: P3 delar Jimmie Åkesson-roast – och kommentarsfältet svämmar över


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA