x
Caroline af Ugglas: Varför Därför

Caroline af Ugglas
Varför Därför

Intensitet som blir för mycket

GAFFA

Album / Siloton/Universal
Utgivning D. 2018.09.21
Recenserad av
Mathilda Dahlgren

Fanns det något mer irriterande än när man gick i skolan och frågade någon varför något var på ett visst sätt och fick svaret ”Därför!”. Kvinnan med den höga intensiteten och trotsiga attityden är tillbaka.

Caroline af Ugglas sparar sällan på energin. Den är ständigt uppskruvad till max. Visst är det härligt med utlevelse och självständighet, men ibland blir sången bara för mycket. Texten blir så övertydlig med detta intensiva uttryck att man inte orkar lyssna på låtarna mer än ett par gånger i taget. Budskapen når fram direkt och sedan känns det som en upprepning. Efter lyssningen måste man själv ladda sina batterier för att inte bli överkörd.

Men texterna är viktiga och berör ämnen som bland annat anknyter till #MeToo och nätmobbning. De når fram extra snabbt när språket är vårt modersmål. Frågan är dock om vi inte får tillräckligt av dessa ämnen i övrig media?

Ugglas band Kontrapunk ska ha en stor eloge. De backar upp sången på ett kreativt sätt och bidrar till ett bredare spektrum känslor. På något märkligt sätt låter det som en hybrid mellan 80-tal och blues, en blandning mellan glada och mer lidande stämningar. Kaotiskt men ändå så solklart.

Sammantaget blir helheten tyvärr mer som en tillfällig föreställning än en skiva man vill spela om och om igen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA