x
Popdrottningen gör majestätisk sorti

Veronica Maggio, Popaganda, Stockholm

Popdrottningen gör majestätisk sorti

Recenserad av Josefi Jönsson | GAFFA

Det kommer dröja länge, och finns inga tecken på något annat, innan Veronica Maggio plockas ned från tronen som den svenska poppens drottning. Kanske är det därför inte så märkligt att det är hon som givits chansen att stänga årets Popaganda. Även om det enda hon släppt de senaste två åren är en ensam singel.

Men där framför stora scenen finns det ingenting som spelar mindre roll i denna stund. Från första tonen av inledande Finns Det En Så Finns Det Flera fullständigt kokar det i publikhavet. Fansens kärlek till Maggio är villkorslös – och likaså är hennes kärlek till dem.

LÄS OCKSÅ: 17 dagsfärska album du bör kolla in

Bara timmar tidigare har Linnea Henriksson värmt upp exakt samma scen. Medan hennes snack med publiken rörde upp mera känslor så känns Maggios försök desto svalare. Det är inte det att hon inte pratar direkt med de flera tusen som samlats i den balkande Stockholmsnatten. Det är bara det att det inte tar på samma vis, hur äkta det än kan tänkas vara. Kanske är det för att texterna i sig talar sitt tydliga nästintill nakna språk i mycket högre frekvens.

"Tänk så kommer Håkan upp på scen! Då kommer jag dö", skanderar en ung tjej bredvid mig när introt till Hela Huset skär genom septemberluften. Ivrig, med mobilkameran redo, får hon dock se Maggio själv ta Hellströms rader. För att åter plocka upp telefonen när scenen fylls av cheerleaders och konfetti under en bombastisk version av Den Första Är Alltid Gratis.

I en sorti till Jag Kommer lämnar Maggio scenen efter dryga timmen. Men ingen på plats är riktigt färdig med denna, enligt henne själv, sista spelningen på väldigt länge. För första gången denna helg hörs det gemensamma "En gång till!" eka över hela Eriksdalsbadet. Och det dröjer knappt ens sekunder innan publikens vilja blivit till lag.

MEST LÄST: P3 delar Jimmie Åkesson-roast – och kommentarsfältet svämmar över

"Jag hörde minst två personer säga en gång till. Då kommer jag ut igen", ropar Maggio smickrat. För att sedan dedikera Snälla Bli Min till alla de som fått se sitt hjärta krossas under sommaren. Och det är först då det verkligen går in varför det är just Veronica Maggio som står där och stänger årets sista festival.

När inte en enda person står tyst under den hjärtskärande refrängen sprider sig gåshuden från anklarna upp längs med ryggraden. Och när Maggio själv inte tycks kunna ta in den kärlek som lagt sig som ett gigantiskt moln över Skanstull – då är det kanske ändå helt okej att detta faktiskt är ett farväl för en stund nu.

LÄS OCKSÅ: "Svenska indiehjältar håller i ett väckelsemöte"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA