x
Artist och publik i episk symbios

Gnucci, Statement Festival, Göteborg

Artist och publik i episk symbios

Recenserad av Johanna Heed | GAFFA

Jag är inte säker på att min granne, vars axlar ständigt stöter in i mina, ens har hört låten som spelas. Men som alla andra i lokalen skriker hon med i de snabba verserna och låter kroppen göra precis det den känner för i takt till den hårda basen. Här är det ingen som dömer eller bryr sig om hur man ser ut i dansen. Aldrig tidigare har fuldans varit så fint.

Redan innan Gnučči börjat spela har hon publiken i sin hand. Spelningen blir uppskjuten och publiken får vara med under soundcheck, som mynnar ut i att Gnučči förvandlas till någon form av publikuppvärmare inför sitt eget framträdande. “Höj micken!” skriker en förväntansfull och taggad publik i kör. Ingen är sur för att spelningen ännu inte börjat, utan istället försöker alla hjälpas åt till att hitta rätt volym så att festen kan börja.

LÄS OCKSÅ: De var bäst på helgens Popaganda

När rökmaskinen väl sätts på och spelningen faktiskt börjar så är det som om tid och rum försvinner. Trots att det är musik som vanligtvis kanske inte faller alla i smaken, och med någon låt här och där som riskerar att kännas ensidig eller upprepande, så är det inget som påverkar slutresultatet. Detta helt tack vare en publik som ger allt.

I den nya låten Little Girl är det just publikens tålmodiga klapp som lyfter den och gör att ett fall uteblir. Detta är dock inte unikt för Gnuččis spelning under lördagskvällen, utan något som genomsyrat hela festivalen. En publik utöver det vanliga som bestämt sig för att allt som strömmar ut från högtalarna är magi och således ska bemötas så.

SENASTE: Nu blir Statement Festival bok

Med Goodah tar nästan deras röster över Gnučči själv och det är inte för att jag fryser som gåshuden sprids längs mina armar. Och på tal om armar ses händer uppsträckta i luften ända längst bak i lokalen i refrängen till 360 Donna. Med inga storskärmar på sidorna av scenen är det är minst sagt bra betyg om man till och med lyckas fånga de som står allra längst bort.

Gnučči flörtar och charmar, pekar ut folk i publiken utmanar den vänstra sidan av publiken mot den högra. Det är fest från början till slut, rakt igenom. Frågan är om det är Gnučči eller publiken som gör konserten så genial. Det vi som var där vet är i alla fall att från och med lördagens spelning på statement festival är Gnučči synonymt med dans.

LÄS FLER RECENSIONER FRÅN STATEMENT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA