x
Behemoth: I Loved You At Your Darkest

Behemoth
I Loved You At Your Darkest

Beelzebubs barn i blasfemiska stämmor

GAFFA

Album / Nuclear Blast
Utgivning D. 2018.10.05
Recenserad av
Amelie Schenström

Barnkör som mässar antikristna litanior, är det inte aningen lättköpta blasfemipoäng för ett band som polska Behemoth? Hur chockerande är detta år 2018? Ja, kanske inte så mycket här i Sverige som i bandets hemland.

I Loved You At Your Darkest – titeln snodd rakt av från Jesus egna uttalande enligt bibeln – är hundra procent Behemoth. Samtidigt får lyssnaren vara beredd att tänja de förväntade musikaliska gränserna en del. Bandtypiska tongångar växlar med o-behemothska överraskningar som melodiska Havohej Pantocrator, catchiga Bartzabel eller Enslaved-minnande refrängen i Sabbath Mater. Den religiösa symboliken duggar tätt. För gemene svensk kanske den aggressiva antikristna approachen känns överlastad men referensen är den alltmer konservativt kristna politiken i dagens Polen.

Där 2014 års The Satanist var ett rent mästerverk är ILYAYD ännu ett verk av mästare. Albumet når ändock inte riktigt upp till den integritet, intensitet och musikaliska genialitet som finns hos föregångaren men klår trots detta det mesta i genren och öppnar sig för många spännande lyssningar framöver.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA