x
The Pineapple Thief: Dissolution

The Pineapple Thief
Dissolution

Växer när du slutar jämföra

GAFFA

Album / Kscope
Utgivning D. 2018.09.03
Recenserad av
Jesper Robild

Saknar du Porcupine Tree? Eller tycker du att Steven Wilson åtminstone borde låta som han gjorde 2002? Britterna i The Pineapple Thief har gång på gång beskrivits som ett substitut, en arvtagare – eller kort och gott ett band som låter exakt likadant. Samma initialer, samma mix av deppig artrock och progressiva tendenser. De har till och med lyckats rekrytera förebildernas trummis Gavin Harrison.

Likheten är definitivt till deras nackdel. Det går inte att hymla med det, intrycket hade påverkats rejält om inte Porcupine Tree redan funnits. Ingen kommer nära ett av världens bästa band och så länge The Pineapple Thief inte utvecklar starkare egna uttryck kommer de fortsätta framstå som allt för mycket av en sämre kopia.

Samtidigt är det orättvist att inte bedöma Dissolution för hur den faktiskt låter. Albumet är definitivt ett av bandets bästa. Materialet är genomgående starkt och melankolin kryper in under huden. Tänk bort jämförelsen och The Pineapple Thief lyser definitivt som ett av Kscopes bästa namn just nu.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA