x
En kaxig grej som inte räcker hela vägen

Seinabo Sey, Globen, Stockholm

En kaxig grej som inte räcker hela vägen

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

(Arkivbild)

Det är ändå tufft av Seinabo Sey att boka upp Globen efter bara ett album. Visserligen kom uppföljaren för nån månad sedan, men det är väl ingen svensk artist som fyllt arenabollen ens med två plattor i bagaget? Att då gå ut med att man ska spela på Globen är riktigt coolt och självsäkert, på gränsen till storhetsvansinne.

Nu lyckas hon dock inte hela vägen. Övre sektionen är helt tom och det gapar luckor även i mellanläktaren. Men det måste ända vara runt 8 000 på plats vilket är rätt imponerande.

Det hela inleds med en kort acapellaversion av Vem Kan Segla Förutan Vind, innan Seinabo själv plötsligt syns på den enorma videoskärmen längst bak. Hon ger oss ett vänligt leende, och sedan smäller hon, femmannabandet och körkvartetten igång med Pretend, en skön upptempolåt som borde få bra fart på publiken. Men av någon anledning är det ett rätt avvaktande bemötande, något som håller i sig nästan hela showen.

Och delvis kan jag förstå att folk inte går bananas. Huvudpersonen står mest stilla vid mikrofonen, och runt henne svärmar kameramän som flugor runt en sockerbit. Det förtar ögonkontakten med stora delar av publiken, och eftersom det är ett genomgående grepp att Seinabo ska titta in i kameran för att nå ut till fansen allra längst bort, så blir det lite distanserat. 

Dessutom är inte allt material av högsta klass, utan blir istället till transportsträckor. Inte ens att hon besitter landets kanske grymmaste röst kan hindra att låtarna liksom flyter in i varandra utan att sticka ut. Särskilt tydligt blir det när hon gör nedbantade covers av Nina Simone respektive husguden Lauryn Hill. En lite annan nivå där.

Likaså flyger inte balladerna nåt vidare - i Truth och You framstår hon mer som Sveriges Adele. Fantastisk röst, anonyma låtar.

Undantagen är dock så pass många att man inte nickar till. Som till exempel Massive Attack-maffiga Hard Time, afro-svängiga I Owe You Nothing och dubbeln Who och Words, där Sabina Ddumba dyker upp som en härlig vitamininjektion.

Men riktigt drag blir det inte förrän mot slutet, när Seinabo Seys första och än så länge största hit Younger kommer. Det är en internationell klass på den som övriga låtar inte riktigt når upp till.

Men herregud, hon är bara 27 år och har kommit så här långt redan. Säkerligen kommer hon återvända till Globen om några år och då lär det bli smockfullt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA