x
Amaranthe: Helix

Amaranthe
Helix

Ett av planetens bästa pop-metalband

GAFFA

Album / Spinefarm
Utgivning D. 2018.10.19
Recenserad av
Jesper Robild

Ett recept lika enkelt som genialt. Refrängerna från Alcazar, nedstämda tunggungsriff, elektroniskt blippblopp. Och TRE sångare! Inte alls så banalt som det låter – Amaranthe är ett av planetens bästa pop-metalband. Fem album in borde soundet enligt alla musikens lagar vara söndermjölkat och melodikontot tömt, men här i ligger en av bandets största styrkor. Olof Mörck och Elize Ryd verkar ha oändligt med klistriga krokar i huvudet. Helix är inte skafferiet idisslat, det är mer av det goda.

Styrka nummer två ligger såklart i framförandet. Med Nils Molin på rensång har Amaranthe nu ytterligare en förmåga i världsklass. Lite väl ont om plats får han – samtidigt känns det naturligt att Elize allt mer mejslats ut till huvudsångare.

Där har vi en av få, små skillnader – de andra kräver extensiva jämförelser. Sluttampen My Haven och Iconic innehåller lite nytänk med dubstep och Soilwork-riffande. Med de komponeringsfärdigheter bandet besitter skulle de kunna få in några tvärare kast till nästa gång utan att göra resultatet det minsta sämre.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA