x
How To Dress Well: The Anteroom

How To Dress Well
The Anteroom

Konstnärligt eller bara konstigt?

GAFFA

Album / Domino
Utgivning D. 2018.10.19
Recenserad av
Simon Lundberg

Tom Krell måste ha saknat den lite svårare elektroniska musiken. Efter att ha närmat sig kommersiell pop på de senaste två släppen släpper han den biten helt och hållet. Fokus är nu på minimalistiska och stundtals absurda elektroniska produktioner. De utmanande och ångestfyllda ljuden blandas med hans ljuva falsettsång och det är en helomvändning på skiva nummer fem.

Temat blir låtar som i helt random numerisk stil följer titlar som Nonkilling eller False Skull. Vissa spår, som den dystopiska deep house-pärlan Nonkilling 3 | The Anteroom | False Skull 1, har flera titlar och konceptet är en sammanhängande fest av svåra ljudserier och hård basgång.

Det är som att The Knife och The Weeknd gjort en konceptuell R&B-pärla som dränkts i syntarnas vemod – och det hörs exempelvis i Vacant Boat som är en av låtarna som är lättast att ta till sig. När ångesten och ledsamheten är som mest påträngande blir det också riktigt bra – som i Nonkilling 13 | Ceiling For The Sky där det bjuds på fyrverkerier i form av flera loopar av röster i olika stämmor som vackert ligger över en tickande trumma och en vibrerande bas.

Det är ibland svårt att se skillnad på genuin kreativ musik och på enkla knapptryckningar som förställer ljuden och skapar dissonans. Är det verkligen så kreativt med en explosion av ljud eller är det bara konstigt?

Överlag är det ändå fint. Avslutande Nothing är påträngande vacker i sann Thom Yorke-anda med stråkar och en ihärdig industriell bakgrund.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA