x
Robyn: Honey

Robyn
Honey

Hittar sin plats bland smutsig house och kommersiell pop

GAFFA

Album / Konichiwa
Utgivning D. 2018.10.26
Recenserad av
Simon Lundberg

Åtta år efter Body Talk är hon tillbaka. Och det var på tiden. För Honey är verkligen en resa värdig Sveriges mest självklara popstjärna. Vi får följa med på något som inte är något annat än en upplevelse för både sinnen och själ. Det är njutning från sekund ett när den självklara (och mest lättsmälta) starten Missing U börjar ljuda.

Robyn är inte rädd för någonting och det hörs. Det känns som att hela hennes långa karriär sammanfattas här. I Because It's In The Music får vi R&B-kärlek i popform känd från hennes tidiga låtar och det hypermoderna gudomliga housebeatet i två av de tre avslutande låtarna. Att Mr Tophat (eller Rudolf Nordström) varit inblandad är mer än tydligt. 

Det är ett sensuellt och expressivt uttryck som går igenom albumet. Både den extremt talande och ljuvliga basen i 90-talsinspirerade Baby Forgive Me och i den något mer aggressiva titelspåret Honey. En kärlekslåt som inte hade kunnat vara mer Robyn år 2018 med en fantastisk text. 

Visst behöver inte allt vara lätt att ta till sig. Meningen är att det ska kännas som en upptäcksfärd – lite som att besöka en svartklubb. Man vet inte vad som väntar i nästa rum – och den spänningen driver albumet framåt. I leksamma Send To Robyn Immediately samplas grooviga French Kiss som var en hit av Lil Louis i slutet av 1980-talet. Den osar pulserande vibrationer av lust och smått erotiska undertoner – och är givetvis producerad av Kindness (Adam Bainbridge). 

Samarbetet med Zhala i Human Being känns självklart med sin hårda elektroniska bas och robitiska röstproduktion. Även avslutande Ever Again står självklar på egna ben – som en blandning av Prince och Metronomy. Inte konstigt eftersom just bandets Joseph Mount varit låtskrivare och producent. 

Som kronan på verket har geniet Klas Åhlund så klart varit med och skrivit det mesta. Det känns som att Robyn hittat sin plats i universum. Som en perfekt brygga mellan smutsig house och kommersiell pop. En perfekt stjärna som lyser starkast på himlen – och Honey är hennes mest välskapta verk. Där hon gör konst för sig själv – och för sina fans. Det var, som sagt, på tiden.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA