x
Greta Van Fleet: Anthem Of The Peaceful Army

Greta Van Fleet
Anthem Of The Peaceful Army

“Lil' Zeppelin" spelar det säkra retrokortet

GAFFA

Album / Universal
Utgivning D. 2018.10.19
Recenserad av
Janne Hallman

Tycker man att Wolfmother och Rival Sons påminner om Led Zeppelin så är det inget mot vad det här Michigan-gänget gör. Här döljs inte influenserna alls, tvärtom verkar det som att kvartetten med det usla bandnamnet närmast bär omkring på ett plakat där det står “Robert Plant is GOD”.

Det är som om nån hittat Led Zeppelins gamla outtakes eller ratade demos och spelat in dem på nytt. Sångaren Josh Kiszkas låter nästan exakt som Plant gjorde i sin ungdoms dagar, och tvillingbrorsan Jake spelar gitarr som om han blivit matad med Jimmy Page-riff istället för bröstmjölk.

Det skulle kunna vara pinsamt med sådana uppenbara låt- och idéstölder, men oftast blir det bra, eftersom bandet har läst på läxan och skapat en handfull skönt retrorockiga låtar med saftiga refränger som gjorda för en brölande och ölande arenapublik.

Och med tanke på att det nog är många kids där ute som aldrig hört talas om Led Zeppelin så funkar Greta Van Fleet bra som en inkörsport till klassisk old school-rock. För oss andra är de mest ett fullgott surrogat, varken mer eller mindre.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA