x
Som en efterfest hos Hades

David Eugene Edwards och Alexander Hacke, Slaktkyrkan, Stockholm

Som en efterfest hos Hades

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

De två mörkermännen David Eugene Edwards (16 Horsepower, Wovenhand) och Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten) har lirat ihop i närmare 15 år, men det var först i somras som deras egna album Richa släpptes.

Skivan är tänkt som en hyllning till synthpunkarna Suicide, och därför har duon främst använt maskiner för att skapa musiken. Live är det dock bara Hacke som står bakom syntar och keyboards, medan Edwards spelar gitarr, både akustisk och elektrisk.

Men det som låter tungt på skiva blir tio gånger maffigare live. Det tjuter och viner om Hackes maskinpark, medan Edwards distade gitarrspel och sång står för de mer melodiösare inslagen.

Och visst hörs Suicide-influenserna här och var, liksom 16 Horsepowers uråldriga shamanrock och Neubautens industriella skuggor som ger sina avtryck i många låtar. Men mestadels är det i princip omöjligt att sortera in i en speciell genre. Det är olycksbådande, dramatiskt och hänförande.

Likt en hippiepräst mässar Edwards fram de religiöst präglade texterna, ibland viftar han lite med handen eller sträcker fingrarna mot skyn, medan Hacke knycker med kroppen till musiken och tar plötsliga språng när ett taktbyte sker.

Ljudet är varierat, mjukt och hårt om vartannat. Ibland rent kaotiskt, och när det plötsligt sprakar och smäller till tror man först att det ingår i framförandet. Men när Hacke själv studsar till och tittar på högtalarna (han berättar efteråt att han trodde att de spelat sönder dem) så förstår man att det inte var meningen att det ska låta fullt så trasigt.

Å andra sidan gör det inget, det ger ytterligare en dimension till musiken som är hypnotisk och malande, men också ofta svängig. Som om herrarna klivit ner i dödsskuggans dal för att spela på Hades efterfest.

Som extranummer kör Edwards 16 Horsepower-låten Straw Foot, som får den gryende gåshuden att blomma ut i full effekt. Och bland den mestadels skinnjacksklädda publiken står självaste Thåström (stort Neubauten-fan) och ryser ikapp med oss andra denna mäktiga måndagskväll.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA