x
Emil Jensen: En Gemensam Galning

Emil Jensen
En Gemensam Galning

Det stora i det lilla och det lilla i det stora

GAFFA

Album / Adrian
Utgivning D. 2018.10.26
Recenserad av
Mathilda Dahlgren

Denne förträfflige ordkonstnär är förmodligen en av landets mest mänskliga människa. Hans förmåga att se det lilla i det stora och det stora i det lilla är slående. Det sker en förenkling och en komplicering av vårt kollektiva medvetande i samma andetag.

Även om sångens toner inte alltid hamnar rätt blir de vackert inramade av livsbetraktelser som berör. Alltid lika utlämnande och med vidöppet hjärta. Det känns som om själens röst sjunger, utan fasad.

Merparten av texterna tar upp vad vi gör och inte gör med våra liv, stressen att försöka fylla dagarna med meningsfullt innehåll, men också om friheten att slippa ”fånga dagen” och ibland låta den passera utan att fyllas med fullvärdigt innehåll. Att bara få slappna av och låta sig flyta med i ödets alla vändningar. Att få erkänna att vår vardag inte är så lycklig och spännande som vi vill ge sken av eller så är det just det den är, utan att vi inser det själva.

Att vara trevlig och att ha trevligt kan vara bra nog för stunden. Men framförf allt bör vi aldrig förringa vårt engagemang. Varje dag kan vi välja något som gör någon, oss själva och världen lite bättre. ”Varje dag är en valdag”, som Jensen sjunger.

Avslutningen blir en tonsatt sjörapport, som tar våra tankar ut i havsbrisets evighet. Fortsättning följer alltid.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA