x
Peter Bjorn And John: Darker Days

Peter Bjorn And John
Darker Days

Mörk pop mitt i solen

GAFFA

Album / PBJ Music
Utgivning D. 2018.10.19
Recenserad av
Daniel Horn

2004 intervjuade jag Peter Morén. Albumet Falling Out var på ingång och han pratade om att det är inga problem att skriva en hitlåt; det svåra är att få allt att smälta ihop till ett album. Nåt säger mig att Peters tankar kring musik alltid hamnar i den där balansgången – mellan hits och genuina album.

Det senaste släppet har tre tydliga teman och det är samtidigt ytterst demokratiskt. Peter tar itu med vad som händer i världen just nu, Björn berör relationsförhållanden och John utforskar skuggan av vårt eget psyke. Hopkoket av detta blir till något som spontant kan sammanfattas som solskenspop omsluten av ett stabilt mörker. Det är som att bandet målar upp den där avgrundsdjupa och oberäkneliga rymden som omfamnar vår lilla stackars lallande planet.

Sen var det produktionen. Du hör att det är experter som ligger bakom det här. Du hör att den är inspelad i Ingrid Studio, allt som kommer därifrån kommer med en kvalitetsstämpel. Favoriten Every Other Night är som att lyssna på The Drums i sin finaste form. Solen skiner, i alla fall på ytan.

Det här albumet blir till just ett album på grund av den eftertänksamhet som ligger till grund för alla spår som i sin tur bär på hög hitpotential. Peter Bjorn And John har gjort sin Vapen & Ammunition. Skillnaden här är att det finns en pumpande glädje till popkonsten, inte bara en utstuderad idé.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA