x
Tom Odell: Jubilee Road

Tom Odell
Jubilee Road

Välter pianon och utmanar Elton John

GAFFA

Album / Sony Music
Utgivning D. 2018.10.26
Recenserad av
Josefi Jönsson

När jag tänker på Tom Odell föreställer jag mig två möjliga scener uppe i huvudet. Den där han fullkomligen välter sitt piano av engagemang och inlevelse uppe på en scen. Men så kan jag också se honom sitta ensam, klinkandes på de svartvita tangenterna, i en rökig bar. Dit folk har lockats för att ta ett glas och samtidigt bevittna en ung britt sjunga ur sig alla sina själsliga smärtor. 

Därför kommer Jubilee Road vid en första lyssning som lite av en chock. Inte sitter Tom Odell ensam och dyster i en bar längre. Istället får han närmast sällskap av någon så folkkär som Elton John. För det är dit associationerna vandrar i låtar som Son Of An Only Child och China Dolls. Och visst kanske det känns lite oväntat, kanske till och med lite obekvämt, till en början. Men plötsligt matchar den sprudlande scenpersonligheten även det inspelade. Det går hand i hand på ett sätt en aldrig riktigt förstått att det borde göra. 

Och ändå lyckas Odell behålla den råa ärlighet han uppvisat redan sedan första skivan. Hela skivan bygger trots allt på berättelser han samlat på sig under tiden då han bodde på titelgatan i London. Där grannarna kämpade med tragiska livsberättelser och han själv med ett brustet hjärta. Tänk att något så ledsamt kan bidra till något så upplyftande. Jubilee Road är verkligen en riktig pianovältare. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA