x
Bäst när retrosoulen får dominera

Leon Bridges, Cirkus, Stockholm

Bäst när retrosoulen får dominera

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

(Arkivbild)

Soulmannen från Texas har på sitt nya album Good Thing släppt lite av Stax-influenserna och siktat in sig på en modernare produktion. Mer Bruno Mars och Pharell än Otis Redding och Sam Cooke om man säger så.

Men live ger de färska och funkiga låtarna från Good Thing inte samma gensvar, som inledande If It Feels Good (Then It Must Be) och Bad Bad News. Det är trevligt och duktigt, men nerven saknas. 29-åringen dansar loss och trixar skickligt med mikrofonen, men den riktiga inlevelsen är inte riktigt där.

När han halvvägs in i konserten kör flera nya spår på raken så tenderar föreställningen att stanna av och gå på rutin, farligt nära tomgång. Det verkar som Bridges själv inser det, när han säger till bandet att det är dags att köra några upptempolåtar innan publiken somnar.

Så trots den musikaliska uppdateringen är det hans tydliga old school-attribut som går hem bäst. Både publiken och Bridges lever upp när äldre spår luftas, där Better Man och genombrottslåten Coming Home får störst emotionellt genomslag.

Efter drygt en timme kommer den supersvängiga Smooth Sailin’ som får ståplatspubliken att dansa loss rejält – då och där startar partyt. Synd bara att det tog så lång tid att få golvet att koka på riktigt.

Avslutande extranumren är också helt enorma. Först den stillsamma duetten River som han gör med fenomenala körsångerskan Brittni Jessie, så innerlig och känslosam att man bara ryser. Finalen med dansfesten Mississippi Kisses får verkligen igång hela huset, men det kommer för sent för att kvällen ska bli extra speciell.

Men chansen finns att den smöriga och opersonliga inriktningen dämpas på nästa skiva. I en intervju med Variety nyligen sa Bridges nämligen att de flesta fortfarande ser honom som en ”romantic lover boy”, men att han framöver vill ”play some hard shit too!”. Hoppas han håller fast vid det.

 

 

 

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA