x
Crash Nomada: Crash Nomada

Crash Nomada
Crash Nomada

Innerlig glöd i punkig resa med bråda djup och mjuka kanter

GAFFA

Album / Transnational
Utgivning D. 2018.11.09
Recenserad av
Amelie Schenström

Det är vackert. Det är upproriskt. Det är svensk punk i mjuk samverkan med global folkrock. Det är Crash Nomada för första gången med ett album helt på svenska.

Tänk dig det bästa av svensk låtskrivarkonst, förgylld med punkdriv och folkmusiktoner från skilda håll i världen. Dragspel, fiol, elgitarrer och saz. Vokalisten Ragnar Beys sång är Thåströmskt intensiv, Kentskt uttrycksfull och Dia Psalmskt engagerande. Lyrikens glödande upproriskhet och intellektuella skärpa leder tanken bland annat till det starkaste och vackraste som skrevs av Björn Afzelius. Smarta och sinnligt sprudlande texter som emellanåt kan synas förrädiskt enkla men som bär bråda djup under ytan.

De tio spåren bjuder på spännande berättande, vänskap och solidaritet över gränser, skarp indignation, kärleksfull ilska och djupt visad förståelse för människors skilda livsvillkor. Och samtidigt så mycket glädje och styrka i det för bandet unika musikaliska uttrycket. Sammantaget en helhet som glider fram över tid och rum, och i djupet av vad det är att vara människa.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA