x
Moneybrother: Det Är Dom Dagarna Jag Vill Sjunga Om

Moneybrother
Det Är Dom Dagarna Jag Vill Sjunga Om

Oförfalskad uppriktighet från en artist som aldrig låtit bättre

GAFFA

Album / Hacka Industries
Utgivning D. 2018.11.09
Recenserad av
Johannes Ådén Bygdell

Efter Så Mycket Bättre följer alltid en vardag. Den enklaste vägen för medverkande artister att hantera den tiden verkar vara att kränga en best of-platta och ge sig ut på riksomfattande turné med biljetter så dyra att enbart de som också har råd att renovera sitt kök får bevittna spektaklet. Inget framåtskridande artisteri med andra ord, bara förvaltande profitmaximering.

Det hedrar Moneybrother att han inte valde den enkla vägen. Den där turnén fanns förvisso i även hans kalender, men vad som är verkligt glädjande är att vi nu – ett år efter Så Mycket Bättre – får åse en pånyttfödd, pigg och i ordets bästa mening progressiv artist. Det Är Dom Dagarna Jag Vill Sjunga Om är det bästa Anders Wendin någonsin har gjort.

I ett förvånansvärt uppriktigt brev skriver Wendin om att vägen hit inte varit lika rak som den brukar. De första textraderna som möter oss signalerar också om att saker har förändrats: ”Blommorna har vissnat i min hand / på något sätt blev det november nu”. Det är inte bara en månadsangivelse, utan också en symbol för en musiker, en människa, som vuxit upp. Inte på det tråkiga, stagnerande sättet utan en typ av mognad fylld av inspiration och ärlighet. Aldrig har Moneybrother känts så uppriktig, ren och naken i sitt uttryck.

Skiftet från Springsteensk allting nu-soulrock som initierades på fyra år gamla Dom Ska Få Se Vem Dom Roat Sig Med är här ännu påtagligare. Det svänger fortfarande men associationerna går nu tydligare till en mer nedtonad, vardagsnära svensk vistradition och visar på en ny, högst välkommen väg i Pengabrorsans karriär.

Groovet är så klart inte borta – pangrökarna Precis Som Mamma Sa och Sommarregn visar att Wendin fortfarande är den blåögda soulens nationalskald. Para det med det innerliga i till exempel Bröllopssång Till Lili (som placerar sig däruppe med Merit Hemmingsons Jämtländsk Brudmarsch i bröllopsmusikgenren) och du har en skiva som visar hur man förtjänstfullt hanterar vardagen efter Så Mycket Bättre.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA