x
Runtom Knuten: Om

Runtom Knuten
Om

Begränsad, analog och genuin neo-psykedelia

GAFFA

LP / Lazy Octopus
Utgivning D. 2018.11.09
Recenserad av
Daniel Horn

Axlarna sänks. Egentligen borde det vara tvärtom när man lyssnar på Runtom Knutens stickiga gitarrer i låtar som ständigt skiftar färg, ton och fart. Man borde vara på sin vakt men de här Stockholmsbördiga garagerockarna har alltid förmågan att försätta mig i en bekväm position. Jag tror det har att göra med tryggheten, ty Fredrik, Johan, Ludde och Nick vet exakt vad de sysslar med. Den här gången mer än någonsin om man ska tro medlemmarna själva.

Deras tredje album i ordningen sägs vara det hittills lättaste att spela in just för att det fanns en tydlig idé från början. Skivan är inspelad under begränsade analoga former och ur ett sådant initiativ följer det genuina med av bara farten.

Genom åren har man dessutom sakta men säkert suddat ut kopplingen till Oh Sees och Ty Segalls neo-garage för att exempelvis ta in mer kraut, bli mer mångsidiga med hjälp av instrumental musik (Variation, Baby!) och blanda in psykedeliska toner som hämtade ur den svenska floran mer än den amerikanska. Sången är dock fortfarande lagom spydigt direkt, övrig ljudbild är den varmaste gruppen lyckats skapa.

I Partihallarna sjunger Fredrik “du kan vara min medicin mot allt” och Runtom Knuten är just det: ett ångestdämpande piller i rockform. Axlarna sänks.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA