x
Koala Bar: Di Sorte

Koala Bar
Di Sorte

Livsfarlig melankoli i vinterdepressionen

GAFFA

Album / Korphult Kompani
Utgivning D. 2018.11.16
Recenserad av
Jesper Robild

Under de drygt tre år jag var redaktör för GAFFA Osignerat, sedermera Stjärnskott, var det få nya upptäckter som rörde mig så mycket som Koala Bar. Kanske framför allt för att jag inte förväntade mig att någonsin gå igång på ”indiepop på svenska med elektroniska förtecken”. Kanske var det skånskan, kanske den avskalade ljudbilden, eller kanske bara för att Sorgenfri slog an någon magisk frekvens.

Di Sorte är duons så in i helvetes efterlängtade debutalbum, tre år senare. De kunde göra en låt, men håller det för tio? Klarar de att vrida och vända på det minst sagt minimalistiska konceptet för att hålla intresset uppe? Klart de gör. Fyfan vad gött.

I brist på bättre referensramar, ta The Radio Dept. och skala bort 95 procent. Kvar är fjäderlätta trummor, försiktiga ljudmattor, spröd sång och massvis av luft mellan ackorden. Det bästa draget är delad sånginsats – de metaforbefriade texterna gör sig bäst på två dialekter från två stämband. Seende är livsfarligt melankolisk så här i vinterdepressionen men albumet går rakt in på årsbästalistan.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA