x
Byrackorna skäller och viftar på svansen samtidigt

Bob Hund, Debaser Strand, Stockholm

Byrackorna skäller och viftar på svansen samtidigt

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

(Arkivbild)

Institutionen Bob Hund firar 25 år, men visar inga tecken på att trappa ner och ta det lugnt. Under 2018 har de tagit över Malmös konserthus och genomfört en hel del bus. Dessutom har de spelat Skandinavien runt flera gånger.

Spelningen i huvudstaden helgen vecka 48 är ett tydligt tecken på att bandet alltjämt har bettet kvar och rymmer en ocean av rundgång, gräslök (nåja) och fågelsång (typ), såväl som de svängiga takter som de anammat mer och mer under sin utveckling. Många av de nya låtarna är så pass kreativa och avancerade att hundarna aldrig hade klarat av dem i sin furiösa ungdom, då det främst var distade punkexplosioner som gällde.

Som Fantastiskt, denna Talking Heads-bastard som har ett obevekligt groove som drar in lyssnaren och aldrig släpper taget. Likaså den ettriga Harduingetmankandansatill? är på samma sätt svårt medryckande, och får kropparna inne på det hysteriskt utsålda Debaser att knycka i koordinerad symbios.

Denna afton är det som att bandet vill visa alla och envar att de fortfarande kan skälla och vifta på svansen samtidigt. Inledningen med Mer Än Så Kan Ingen Bli och efterföljande Ska Du Hänga Med? Nä! är nästan lika vilda som förr. Andra gamla godingar som Nu Är Det Väl Revolution På Gång? och Ett Fall Och En Lösning adderar till kaoset bland både unga och gamla åskådare.

Okej, Thomas Öberg gör inte lika vilda krumsprång längre, men hans mikrofonteknik och publikkontakt är fortfarande närmast oöverträffad i Sverige. Bara Howlin' Pelle och Dennis Lyxzén kan utmana om guldmedaljen där.

Det finns dock ett par plumpar i protokollet, inte ens Bob Hund får allt att funka live. Din Piñata är en sådan, då många i publiken bestämmer sig för att det är läge för rök- eller vätskepaus. Och för egen del har jag aldrig förstått storheten med Blommor På Brinnande Fartyg. Fin text, men låten är för skev för sitt eget bästa.

Men allt faller åter på plats när de gör aftonens givna paradnummer Helgen V. 48, låten som blivit namnet på fansens officiella helgdag. Det uppstår en gemensam eufori i hela lokalen, som resulterar i en gåshudsfinal när alla – och jag menar ALLA – sjunger ”Snart har helgen vecka 48 tagit slut” i ett par minuter.

Där och då är Bob Hund landets bästa, härligaste och roligaste orkester, och ger en omedelbar längtan att få se dem snart igen. Och som på beställning kom beskedet häromdagen: två nya konserter i februari, när de ska spela in sitt nya album, live ihop med sin publik. 2019 kan inte komma snabbt nog!

EXTRA: Bob Hund spelar in nytt album – "vi har suttit och skrattat tillsammans"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA