x
Gåshuden ljuger aldrig

Anna von Hausswolff, Slaktkyrkan, Stockholm

Gåshuden ljuger aldrig

Recenserad av Janne Hallman | GAFFA

Nobelbankettens riktiga höjdpunkt var förstås Anna von Hausswolffs framträdande, sen får de säga vad de vill om Sara Danius färgglada blåsa och The Edges mössa. Hennes uppenbarelse fick hela salens gäster att liksom frysa fast i sina stolar i ren fascination.

Dagen efter gör 32-åringen sin första spelning på den miniturné som besöker Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är också ett upplägg i miniformat, då hon denna gång uppträder på riktigt små ställen, som bara tar in några hundra personer. Det är en ynnest och en gåva att få uppleva, för trots den pampiga inramningen i Stadshusets blå hall i måndags är det i små, mörka sammanhang som hennes orgelbaserade och melodiska metal gör sig som bäst.

Som ett besatt yrväder står hon antingen och headbangar vilt med det blonda håret i en enda ostyrig virvel, alternativt kastar överkroppen bakåt i hänryckning när musiken blir extra maffig.

Bandmedlemmarna ser lika förhäxade ut, som att de alla ingår i en transartad symbios. Som extra bonus är hennes storasyster Maria von Hausswolff med på bakgrundssång, som tyvärr mixats ner lite för lågt för att ge den ultimata upplevelsen.

Men Annas stämma är i centrum, och omöjlig att inte beröras i grunden av. Ingen skriker så starkt, rent och oförfalskat som Anna von Hausswolff. Samtidigt kan hon sjunga med den vänaste av röster, vilket ger en förtrollande kontrast.

Det är närmast ointressant vilka låtar som framförs, då konserten är mer av en totalupplevelse i ljud och ljus. Inte bara publiken blir berörd, Anna håller ett kort mellansnack där hon med sprucken röst säger att hon blir så rörd av publikens gensvar. Nån ropar tillbaka ”Det är bara för att vi älskar dig, Anna!”, vilket inte gör det lättare för henne att hålla tillbaka tårarna.

När inte den blytunga basen får byxorna att fladdra klättrar rysningar upp och ner för kroppen som ivriga myror, och som alla vet så ljuger aldrig gåshud. Alla hyllningar som nånsin yttrats om denna säregna begåvning är långt ifrån överdrivna, detta är bland det bästa och mest imponerande som kan skådas.

Den som fortfarande missat att se henne live är att gratulera – vilken lycka att fortfarande ha det framför sig.

LÄS OCKSÅ: Ikonens hjärnsläpp i Stockholm – "började kasta flaskor och glas"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA