x
Kentz: Greatest Hitz

Kentz
Greatest Hitz

Du & Jag ... Dansen?

GAFFA

Album / Spinnup
Utgivning D. 2018.12.17
Recenserad av
Andreas Trella

I hela mitt liv har jag hört en sång, men aldrig i dansbandsversion. Det är svårt att förhålla sinnets kritiska ramverk till om man ska se detta som ett skämt, ett provocerande konstprojekt eller som ett genuint musikaliskt uttryck. Det finns nämligen få genrer som kan vara så provocerande som dansbandsmusikens nonchalant glädjeosande buggtakter.

Men värst av allt är att detta vidunder på något vis faktiskt fungerar. Kent fungerar som dansband. En fras som möjligtvis skulle kunna få herr Joakim Berg att möblera om ditt ansikte om du hade sagt det till honom runt ett tidigt 2000-tal. Men texterna tycks från och till nästan få en starkare frasering när det depressivare ljudlandskapet skalats bort till sin naknaste kärna.

Det finns faktiskt något som doftar genialitet över Kentz absurda långfinger mot vad man tidigare trodde var en orörbar svensk kulturskatt. Dock fungerar vissa spår bättre än andra. Musik Non Stop är ett exempel på när Kentz nästan snuddar vid nekrofili och man blev tvungen att slänga hörlurarna i tvättmaskinen, vilket i det här fallet inte hjälpte och därav resulterade till att de nu ligger brända till aska, nergrävda i en ogenomträngbar kapsel tio meter under den kalla jordytan.

Men Kentz skapar allt som allt en svängigt charmig dadaism på högstanivå, och det är genomgående omöjligt att inte bli lyckligt påverkad av denna provokativa och ändå fantastiska debut.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA