x
Candlemass: The Door To Doom

Candlemass
The Door To Doom

Genomklassisk undergångsmetal

GAFFA

Album / Napalm
Utgivning D. 2019.02.22
Recenserad av
Amelie Schenström

Doom, doom, doom och ännu mera doom. Vill du frossa i färsk men ändå genomklassisk doom metal är det hit du ska vända dig. Till bandet som i 35 år varit troget den genre som de dessutom ofta anges att en gång ha varit med om att definiera. Ja, trogna förutom den där gången för 25 år sedan då de släppte Candlemass Sjunger Sigge Fürst på en fyraspårs-EP (varsågoda att googla, ungdomar!).

Lång historia, många skivsläpp – dussinet fullt av studioalbum inkluderat aktuella The Door To Doom – och ett antal olika banduppsättningar under åren, alltid med basisten och låtskrivaren Leif Edling i centrum. Går det i det läget att spela in nytt utan att upprepa sig? Och vill vi ens det? Nytt är att Johan Längqvist är tillbaka bakom mikrofonen. Längqvist var gästvokalist på första albumet men har aldrig tidigare officiellt tillhört bandet. Sången låter mer än bra.

Ja, oavsett vad önskan hos fansen kan vara innebär albumet inte någon signifikant förnyelse. Jag vill inte gärna kalla det upprepning – det är ju så strålande bra! – men jag kan inte med bästa vilja säga nyskapande. Men bra. Bra doom.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA