x
Millencolin: SOS

Millencolin
SOS

Piskar nytt liv i en av rikets största rockexporter

GAFFA

Download / Epitaph
Utgivning D. 2019.02.15
Recenserad av
Kristofer Hadodo

True Brew hade ett par starka, men däckade inte undertecknad. I år piskar Millencolin upp ett fräschare skum att surfa på.

SOS bjuder på refrängstarka låtar, lättnynnade melodier, och karriärens hittills mest vuxna anslag. Nicola Sarcevic har blivit raspigare i rösten och kollegorna river loss hårdare riff. Allt detta är välkommet; det är ett kvartssekel kvartetten startade i Örebro och nionde studioalbumet förtjänar en värdig inramning.

Det går inte att ta miste på gruppens karismatiska sound. Eller influenser. Den banala Do You Want War är smittsam på ett Rancid-snärtigt vis, Foo Fighters-harmonier strös över Reach You och Bad Religions melodispråk är minutiöst studerat i Trumpets & Poutine. Angenämt. SOS är dessutom befriad från dramatiska piano-ansatser och hurtiga ska-attacker. Här gäller rättfram punkrock, från start till mål.

Det svänger mer än på länge, det håller ihop snyggt, det känns otvunget och det peppar precis lagom utan att bli påfrestande. Men liksom fallen med No Fun At All och Satanic Surfers – genrekamrater och forna skivbolagskollegor som båda levererade nytt under fjolåret – lossnar det inte fullt ut. Det är kompetent så det räcker, men det är långt från åren då dessa gruppers senaste utgåvor ansågs livsnödvändiga.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA