x
Yak: Pursuit Of Momentary Happiness

Yak
Pursuit Of Momentary Happiness

Historien om när rockens räddare blev vän med Spiritualized-Jason

GAFFA

Album / Virgin
Utgivning D. 2019.02.08
Recenserad av
Daniel Horn

Känner du inte till några lagar eller regler kommer du heller inte följa dem. Enkel matematik. Med det i åtanke förstår man lättare varför nykläckta rockband i många fall låter så självklara och unika. Som att de alldeles nyligen har upptäckt rocken.

I många fall blir dessa lovande akter slutligen ett med scenen, hittar ett bekvämt sätt att spela in skivor och finner en trygghet i att nå ut till en sakta men säkert växande fanskara. Och så blir allt bara … blaha.

Med debuten Alas Salvation var brittiska Yak en del av det uttjatade begreppet “rockens räddning”. Med den i bagaget gick bandets frontare och drivande man, Oli Burslem, resolut vidare och satsade allt på ett kort. Det nya albumet resulterade i att han blev bankrutt och slutligen utan hem. Allt drog ut på tiden och på förhand intressanta samarbeten med Kevin Parker från Tame Impala rann ut i sanden.

Men här kliver Spiritualizeds Jason “Spaceman” Pierce in som en räddande ängel och ett intensivt samarbete tar vid, där rymdmannen bland annat löser ett nytt skivkontrakt åt bandet. 29 låtar spelades in på tio dagar. Elva valdes ut för albumet och Jason Pierce finputsade det hela med några slide-gitarrer och sångpålägg. Gott så.

Att gå från en slyngel-tillvaro och vidare med att utsätta sig för enorm ekonomisk påfrestning torde ju göra gott för musiken i slutändan. Det är ju ett sätt att våga vägra trygghet. Ironiskt nog känns Pursuit Of Momentary Happiness något mer tyglad än föregångaren. Men det blir sällan tråkigt och Yak måste fortfarande ses som en av de brittiska öarnas mest intressanta rockkonstellationer. Må de aldrig slå sig till ro.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA