x
Skraeckoedlan: Earth

Skraeckoedlan
Earth

Tunga som kaskelottfamiljer

GAFFA

Album / Fuzzorama
Utgivning D. 2019.02.15
Recenserad av
Jesper Robild

2019 fyller Skraeckoedlan tio år. Att Mastodon fått stå modell för såväl musik som estetik har varit uppenbart hela vägen. Med Earth börjar bandet på riktigt besitta såväl spelskicklighet som ambitioner nog att kunna mäta sig med förebilderna. Inte materialet och helheten kanske, men det kan väl ingen begära.

Då borde de allt mer likna en kopia? Tvärtom. De är utan tvekan ett av Sveriges mest originella rockband. Sätt på vilken låt som helst och det finns inte ett band på planeten som du kan missta det för. Skraeckoedlan klampar allt längre in på sin alldeles egen väg. Det är mer melodi och epik, samtidigt som riffen är tunga som kaskelottfamiljer. Earth innehåller också en klar majoritet av bandets bästa låtar hittills.

Konceptet, bandets egen sagovärld, är fortfarande lite oklart. Så många coola djur som möjligt verkar viktigare än en röd tråd. Det kvittar egentligen. Texterna är ytterligare ett signum: Det är Atlantis, kosmos, olika bestar och deras signalement. Och vem kan inte älska låtar om mammutar och jättebläckfiskar?


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA