x
Solar: Things We Found, But Left Behind

Solar
Things We Found, But Left Behind

Återskapar gammalt framtidstänk

GAFFA

Album / Rundgång
Utgivning D. 2019.02.08
Recenserad av
Jesper Robild

Enligt utsago är Solars debutvinyl kulmen på tio års förberedelser i form av upphovsmännens diverse musikaliska eskapader i en uppsjö av genrer. Resultatet: musik som överskrider etiketter och istället påminner om framtidstänket hos artister som verkade för 50 år sedan. En sättning med synt och trummor, jovisst ligger det någonting i det.

Ingredienserna som bildar Things We Found, But Left Behind är var för sig inte helt unika. Låtar som Dream Beach är ganska ordinär, drömsk postrock. Den röda tråden i form av monosyntar skapar ljudlandskap som, säg Tangerine Dream och Klaus Schulze, gjorde redan i den elektroniska musikens vagga.

Men när de bubblande slingorna möter ömsom mjuka, ömsom köttiga trummor uppstår något eget, tillräckligt originellt och stämningsskapande för att jag ska nicka gillande. Variationen är en styrka, men allra bäst är Things We Kept, But Shouldn't Have och dess likar. Där har solarna gått ner och vi är i en mardröm med dundrande pansarvagnsbas och kakofonisk sax. Inte illa att skapa så starka associationer med musik som medel.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA