x
Xiu Xiu: Girl With Basket Of Fruit

Xiu Xiu
Girl With Basket Of Fruit

Tunn linje mellan geni och nonsens

GAFFA

Album / Polyvinyl
Utgivning D. 2019.02.08
Recenserad av
Simon Lundberg

Det är omöjligt att inte bli fascinerad. På en tunn linje mellan genialisk konst och fullkomligt nonsens balanserar återigen Xiu Xiu på detta elfte fullängdsalbum. Denna gång går tankarna åt religiösa ritualer och mantran som fastnar i huvudet likt en bönesession som hållit hus i en byggnad konstruerad av ren LSD. Visst låter det lite psykedeliskt à psykrock i låtar som Scisssssssors?

Inledande titelspåret känns som en pastors utläggning hög som ett hus på psykedeliska droger på ett rejv. Den tematiken går igen i flera spår där alternativ, obs väldigt alternativ, rock blandas med någon form av ambient. För det mesta är det som en medvetandeström där varje val avgjorts av slumpen. Vare sig det är att prata om rumpor, om att inte kunna sova eller snygga riff på en kontrabas som förställts till något helt annat.

Ibland blir det snyggt som i lugnt balanserade The Wrong Thing som är något så oväntat som en celloballad som ibland låter som en kraftigt påverkad Perfume Genius eller som i dancehall-influerade (nåja) Pumpkin Attack On Mommy And Daddy som innehåller riktigt högklassiga samples och beats.

Avslutande Normal Love är fan riktigt fin där Jamie Stewart på riktigt vräker ur sig känslor i sången. Denna gång blir det vackert på riktigt. Vi vet att Xiu Xiu alltid vill vara extremt speciella och den här gången lyckas de hänföra. Nåväl, ibland i alla fall. Vilket är bättre än förut.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA