x
Tami T: High Pitched And Moist

Tami T
High Pitched And Moist

Modigt, gripande, ekivokt och så jävla bra på alla sätt

GAFFA

Album / Trannytone
Utgivning D. 2019.02.20
Recenserad av
Simon Lundberg

Fan vad jag sett fram emot det här albumet – och tacka för det! När Tami T, som gjort sig känd som en alternativ queerkraft inom syntpopvärlden, äntligen släpper debuten är det magiskt. Sprött, starkt, festligt, vackert, kul och gripande. Ja, fyll på med fler adjektiv, för helvete vilken resa det här är.

Ljudbilden går igen genom hela albumet. Det är ofta minimalistiskt med väl valda loopar och elektroniska ljud. Det ackompanjeras också ofta av en sval bas som kommer in genom halva låten. Som drömska sagoslott och något hårt industriellt som går hand i hand. Syntslingorna är sjukt snygga i sin intelligenta uppbyggnad inspirerad av 1980-talets TV-spel blandat med tidiga The Knife.

Det är så sjukt uppfriskande att höra kombinationen av något modigt och gripande – men också ekivokt och sexigt kul. Lyssna bara på Face Riding, Single Right Now eller politiskt starka It's Not Your Right To Know och försök att sitta still. Smart, tongue in cheek, men med basgångar som får lyssnaren att vilja kasta sig iväg på närmaste rejv.

När Tami plinkar på ett akustiskt piano är det också tårdrypande vackert. So Afraid med textraden "I'm so afraid of getting beat up again" får obehaget att krypa upp till halsen där texten pratar om våld mot transpersoner – samtidigt som låten är en utsökt delikatess. Ett queerpolitiskt statement som går igenom hela albumet. Så även i underbara Princess där Tami sjunger om sitt föredragna pronomen som ers majestät – eller låten med skönast gung i kombination med slående ståltrummor i Trans Femme Bonding där att vara trans och vacker är ett självklart, men viktigt, statement och tema.

Trots att albumet står 15 spår långt vill jag inte att det ska ta slut. Det är som en lektion, en fest, ett häng och ett samtal på en gång. Även instrumentala Gullis och Den Ledsna Valen är en viktig del av albumet. Tack för den queera musiken. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA